Draga braćo i sestre,

kad iskusimo snagu Božje ljubavi, kad prepoznamo njegovu očinsku prisutnost u našem osobnom i zajedničkom životu ne možemo ne naviještati i dijeliti s drugima ono što vidjesmo i čusmo. Isusov odnos s njegovim učenicima, njegovo čovještvo koje se objavljuje u otajstvu utjelovljenja, u njegovu evanđelju i u njegovu vazmenom otajstvu pokazuju nam koliko Bog ljubi nas ljude i da su naše radosti i naše patnje, naše želje i naše tjeskobe ujedno i njegove (usp. Drugi vatikanski koncil, Past. konst. Gaudium et spes, 22). Sve nas u Kristu podsjeća da mu svijet u kojemu živimo i njegova potreba za otkupljenjem nisu tuđi i poziva nas da se osjećamo aktivnim dijelom toga poslanja: »Pođite stoga na raskrižja i koga god nađete, pozovite« (Mt 22, 9). Iz te samilosne ljubavi nitko nije isključen, nitko je ne može doživljavati nečim tuđim ili dalekim.


Tijekom Misijskog tjedna 25.listopada u župi Uznesenja BDM Kaštel Lukšu, uz susretljivost don Maria Buljevića, predstavili smo djelovanje međunarodne humanitarne organizacije Marijini obroci (https://www.marysmeals.hr/)
Uz Božju milost otvorenost srca Lukšana sakupljeno je oko 500 kn čime je osiguran dnevni obrok i školovanje za 70-tak djece Africi!
 
Margareta Livaković, volonterka MO
 
 

27. studenog ove godine navršava se 8 godina od smrti drage nam s.Lukrecije Mamić.

Život s.Lukrecije završio se nasilnom smrću u nedjelju 27. studenog 2011. godine u napadu pljačkaša na samostan u misiji Kiremba u Burundiju. Ubojstvo se dogodilo u večernjim satima kada su naoružani pljačkaši upali u samostan gdje su ubili s.Lukreciju, a oteli poglavaricu zajednice s.Carlu i talijanskog volontera Francesca Bazzanija. S.Lukrecija Mamić vodila je u Burundiju biskupijsku bolnicu te centre za neishranjene i oboljele od AIDS-a.


Jednom sam negdje pročitala da je „slučajnost“ zamjenica za Božju providnost – „prepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i On će sve voditi“, pa je tako i don Vinko Sanader 2015. godine osnovao trogirski ogranak Hrvatskog katoličkog zbora „MI“ koji trenutačno broji 40-ak članova. Potičući nas da vodimo aktivni vjerski i kulturni život gdje će naše sposobnosti i talenti doći do izražaja, pod don Vinkovim mentorstvom aktivno djeluju tri sekcije, a među njima i ona misijska.


Papa Franjo proglasio je mjesec listopad Izvanrednim misijskim mjesecom za cijelu Crkvu. Ovim jubilejom želio je potaknuti katoličke vjernike, ali i sve ljude dobre volje da tijekom ovog mjeseca na poseban način usmjere svoje poglede prema onima koji su potrebni našeg otvorenog srca i naših darežljivih ruku jer „Bog ljubi vesela darivatelja“ (2 Kor 9, 7).


Euharistijskim slavljem u srijedu 3. srpnja, u samostanu Službenica milosrđa na Kamenu, koje je predvodio krčki biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK mons. Ivica Petanjak završen je 31. godišnji susret misonara Crkve u Hrvata. Prigodnu homiliju izrekao je predstojnik Ureda za misije Splitsko-makarske nadbiskupije don Jakoslav Banić, a u koncelebraciji je bilo i nekoliko misionara predvođenih ravnateljem Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj don Antunom Štefanom.


„O mila majko nebeska“ pjevalo se u Vepričkoj špilji u ponedjeljak 1. srpnja na susretu misionara i misionarki s ministrantima Splitsko-makarske nadbiskupije. Oko 40-ak misionara posjetilo je marijansko svetište Majke Božje Lurdske – Vepric u programu 31. godišnjeg susreta misionara Crkve u Hrvata. Tom posjetu pridružio se gotovo jednak broj ministranata Splitsko-makarske nadbiskupije koji su u Vepricu na Ministrantskom ljetu.


U nedjelju 30. lipnja u dvorištu Studenskog doma dr. Franjo Tuđman, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije održan je Nightfever 2019. godine (sv. misa i klanjanje). Posebnost ovogodišnjeg ''Nightfever-a'' bila je u tome što su svetu misu sa studentima slavili hrvatski misionari i misonarke iz Europe, Afrike i Južne Amerike.

Svetkovina sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, i ove je godine svečano proslavljena u konkatedrali sv. Petra u Splitu. No, ovaj su put svečanost svojom nazočnošću posebno obogatili misionari iz hrvatskih misija u siromašnijim dijelovima svijeta, svećenici i redovnice koji su danas stigli u Split na 31. godišnji susret misionara Crkve u Hrvata. Misno je slavlje predvodio mons. Ivica Petanjak, krčki biskup i predsjednik Vijeća za misije pri HBK.


Stranica 1 od 2