Nightfever 2019. u znaku misionara

U nedjelju 30. lipnja u dvorištu Studenskog doma dr. Franjo Tuđman, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije održan je Nightfever 2019. godine (sv. misa i klanjanje). Posebnost ovogodišnjeg ''Nightfever-a'' bila je u tome što su svetu misu sa studentima slavili hrvatski misionari i misonarke iz Europe, Afrike i Južne Amerike.

Euharistijsko slavlje predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak, predsjednik Vijeća HBK za misije, a propovijed salezijanac don Danko Litrić, među prisutnima najstariji misionar koji djeluje u Ruandi. U svojoj propovijedi don Danko pred mlade iznosi svoje iskustvo misionarstva u Ruandi, te ističe: „Mi misionari nismo išli po svijetu prenositi svoju mudrost, ili pak u tuđe krajeve donositi svoju kulturu. Ne! Mi smo poslani navijestiti Radosnu vijest evanđelja onima koji Krista ne upoznaše. Svojim djelima – otvaranjem škola, bolnica, pokušavamo tamošnjem stanovništvu poboljšati i olakšati svakodnevicu“. Ističe i to da se zajednice u kojim djeluje čude tome kako u Hrvatskoj, i u Europi ima ljudi koji ne priznaju Boga: „Njima je nepojmljivo da netko ne vidi Božje djelovanje u prirodi koja nas okružuje, u samom čovjeku. Nepojmljivo im je da netko ne prepoznaje ono što je i više nego očito“. Završava riječima: „Nemalo puta mnogi od nas, pa i ja sam, smo gledali smrti u oči. Mjesta u kojima djelujemo nose sa sobom takvu opasnost, da iza svakog ugla možeš ni kriv, ni dužan nastradati. Ipak, vjerovanja sam da nas je u tim situacijama spasila molitva. Molitva širom crkve. Stoga, molite se za nas! Molite da do kraja uspijemo izvršiti svoje poslanje“. Uz don Danka, u koncelebraciji su bili i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj don Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić, predstojnik Ureda za misije Splitsko-makarske nadbiskupije don Jakoslav Banić i predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dr.sc. don Mihael Mišo Prović.

Na kraju svete mise don Mihael Prović je zahvalio svim svećenicima: „Počašćen sam da ste došli u našu malu zajednicu, u našu malu misiju, koja broji na stotine studenata, te svojim primjerom posvjedočili što znači biti Božja produžena ruka, i donositi Krista onima koji ga ne poznaju“. Zahvalio se i prisutnom ravnatelju Studentskog centra g. Stenku Dell'Orci, te voditelju studentskog doma na Kampusu g. Marijanu Bašiću, studentskoj udruzi Herceg-Bosne, Hrvatskom nadzemlju, VIS-u Veritas aeterna te svima koji su svojim radom doprinijeli ovogodišnjoj organizaciji Nightfever-a.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je klanjanje, tokom kojeg su mladi mogli čuti nekoliko svjedočanstava o tome kako je djelovati među zajednicama koje su na marginama društva, među zajednicama koje ne poznaju blagodati struje, vode, ni ostalih za život osnovnih potrepština. Među onima koji su svjedočili bili su mlada misionarka na Haitiju, redovnica Družbe Služavki Malog Isusa s. Ana Uložnik, te don Dražen Klapež koji djeluje kao misionar u Tanzaniji već 4 desetljeća.