Trogirski miovci u akciji „1000 ruža za djecu u misijama“

Jednom sam negdje pročitala da je „slučajnost“ zamjenica za Božju providnost – „prepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i On će sve voditi“, pa je tako i don Vinko Sanader 2015. godine osnovao trogirski ogranak Hrvatskog katoličkog zbora „MI“ koji trenutačno broji 40-ak članova. Potičući nas da vodimo aktivni vjerski i kulturni život gdje će naše sposobnosti i talenti doći do izražaja, pod don Vinkovim mentorstvom aktivno djeluju tri sekcije, a među njima i ona misijska.

Ovih se dana misijska sekcija s radošću prisjeća jednog „slučajnog susreta“ 2016. godine kada je don Vinko upravo don Jakoslava Banića, sadašnjeg povjerenika Papinskih misijskih djela Splitsko-makarske nadbiskupije, pozvao da mladima svjedoči o svojim misijskim iskustvima u Tanzaniji. Do tada o misijama nismo puno znali, no imajući na umu da možda nismo stvoreni da radimo velike stvari, ali možemo raditi male stvari s puno ljubavi, te potaknuti don Jakoslavovim svjedočenjem, sada već tradicionalno svake godine na Mali Uskrs organiziramo humanitarni koncert za pomoć misijama, a u tjednu uoči Svjetskog dana misija svakodnevno molimo misijsku krunicu i sudjelujemo na misi preko koje čitamo crtice iz života misionara.

Čuvši da nas je Ured za misije naše Nadbiskupije uključio u misijsku akciju „1000 ruža za djecu u misijama“ u sklopu izvanrednog misijskog jubileja, valjalo je zasukati rukave i pokrenuti miovske snage nakon ljetne stanke.
Unatoč oblačnom i prohladnom vremenu, brzo smo se prisjetili da je sunce uvijek tu, čak i kada se krije iza oblaka. Ovog smo vikenda, dijeleći ruže i molitvu pape Franje na trogirskom trgu, prikupili 8300 kuna obradovavši župljane i goste ružama - omiljenim cvijećem Male Terezije, suzaštitnice misija.

Ovim putem želimo zahvaliti svim donatorima, te svećenicima don Jakoslavu i don Vinku, na povjerenju. Čast nam je, ali i odgovornost, što možemo još jednom pomagati misijama i našim misionarima - vidljivoj ruci Božje brige i milosrđa za najmanje.

Koristimo priliku i pozivamo sve vjernike da nam se i ovog listopada uoči misijske nedjelje pridruže u molitvi. U katedrali sv. Lovre, uz molitvu krunice i svetu misu, prisjećat ćemo se života i djela svete Majke Terezije. Kao što je ona uvijek naglašavala: „Ako želimo da ljudi čuju poruku ljubavi, moramo je poslati u svijet. Da bi svjetiljka gorjela, moramo u nju dolijevati ulje“.

Daniela Radan