In memoriam: s. Lukrecija Mamić (2011. - 2019.)

27. studenog ove godine navršava se 8 godina od smrti drage nam s.Lukrecije Mamić.

Život s.Lukrecije završio se nasilnom smrću u nedjelju 27. studenog 2011. godine u napadu pljačkaša na samostan u misiji Kiremba u Burundiju. Ubojstvo se dogodilo u večernjim satima kada su naoružani pljačkaši upali u samostan gdje su ubili s.Lukreciju, a oteli poglavaricu zajednice s.Carlu i talijanskog volontera Francesca Bazzanija. S.Lukrecija Mamić vodila je u Burundiju biskupijsku bolnicu te centre za neishranjene i oboljele od AIDS-a.

Lukrecija Anđa Mamić rođena je 2.rujna 1948.godine u Zidinama, župa Grabovica, kao osmo dijete svojih roditelja. U samostan Službenica Milosrđa ušla je 15.prosinca 1962.godine. Prve zavjete položila je 30. kolovoza 1969.godine, a vječne 29.kolovoza 1976.godine u Splitu. Prije misije u Burundiju bila je u Ekvadoru gdje je godinama bila misionarka. Tamo je zbrinjavala najteže bolesnike i evangelizirala. Zbog tuberkuloze se vratila u Hrvatsku gdje je provela vrijeme domovinskog rata. 16.ožujka 2002.godine dolazi u Burundiju u misiju Kiremba. Otišla je kod najizoliranijih i najzapuštenijih plemena. Vodila je centar za neishranjenu djecu u kojem je bilo više od 1500 djece, te pomagala u bolnici. Okupljala je djevojke, učila ih za pastoralna zvanja, prenijela im znanje šivanja... Radila je i na pastoralnom planu, potičući obitelji na sudjelovanje u sakramentalnom životu i misnim slavljima.

S. Lukreciju mnogi su upamtili po njenim djelima ali i jedinstvenoj osobnosti. Kako svjedoče oni koji su je poznavali s.Lukrecija se uvijek isticala vedrinom duha,predanošću u volju Božju i velikom ljubavi prema Bogu i najpotrebnijima. Gdje god da je djelovala ostavljala je dobre tragove, bila je hrabra, jaka žena, istinska misionarka, neumorna u ljubavi prema Bogu i bližnjima.

Neka je dragi Bog nagradi za sva njena djela ljubavi...Neka joj je vječna slava i pokoj. Počivala u miru!